Voor de Belastingdienst heb ik een interaction design gemaakt voor de Zorgtoeslag app voor jongeren.
Veel jongeren weten niet dat je vanaf je 18e mogelijk recht hebt op zorgtoeslag. Één van de middelen die de Belastingdienst in wilde om dit aan te pakken was een app.
Het eerste prototype, opgezet door een externe partij, werd bij een gebruikerstest niet als erg gebruiksvriendelijk ervaren.
Er is toen besloten helemaal opnieuw te beginnen. Ik heb eerst de journey uitgetekend. Welke stappen moet je doorlopen voor je je toeslag aangevraagd hebt, welke zijstappen zijn er mogelijk, waar kan het fout gaan en hoe lossen we dat op. Deze flow had ik gereed voor het scrumteam begon te bouwen.
De flow heb ik vervolgens in Balsamiq uitgewerkt een interactie ontwerp.
Het ontwikkelteam werkte in sprints van 1 week. Elke week leverde ik een deel van het interactie ontwerp op voor de refinement. Ik werkte zo veel mogelijk op dezelfde locatie als het scrumteam zodat de lijntjes bij vragen en opmerkingen kort waren. Balsamiq was hier de perfecte tool: Lekker snel!
De belangrijkste functionaliteit van de app is het aanvragen van zorgtoeslag. Voor jongeren zonder inkomen of één bijbaantje is het snel, binnen enkele minuten, te realiseren. Voor een jongere met meerdere bijbaantjes kan het allemaal wat langer duren.
Uiteindelijk is gekozen voor een ui-achtige opzet. Een jongere zonder inkomen is heel snel klaar. Een jongere die weet wat z’n jaarinkomen is moet iets meer vragen beantwoorden. Iemand die z’n jaarinkomen niet uit z’n hoofd weet en meerdere bijbaantjes heeft zal nog meer vragen moeten invullen. Door deze opzet kunnen de meeste jongeren hun aanvraag supersnel doen, en hoeven alleen de uitzonderlijke gevallen meer werk te verzetten.